De boom - Sonia Pereira

De boom

 

De stam van de boom blijft altijd overeind. Als je een boomstam doormidden zaagt dan zie je ringen, deze ringen vertellen de leeftijd van de boom. Naarmate de jaren verstrijken wordt de stam steviger en sterker.

 

De wortels groeien dieper en dieper de aarde in en zo wordt de boom zo sterk dat bijna geen enkele storm hem kan doen omwaaien.  Hij waait ook niet meer met alle winden mee, hij is stevig genoeg om elke storm te doorstaan.

 

De taken groeien naar het licht, ze zijn flexibel en waaien met alle winden mee. Ze verliezen hun bladeren, al komen die altijd weer terug. Soms, als de storm raast over het land, breken ze af. De breuk veroorzaakt een ‘wond’ die vaak snel weer genezen is zodat er ruimte is voor een nieuwe tak om te groeien, eerst dun en flexibel, en steeds steviger, maar nooit zo onwrikbaar en bijna onbeweeglijk en stabiel als de stam. Zelfverzekerd staat de stam met zijn wortels in de aarde, kijkt elke storm recht in de ogen aan en blijft staan.

 

Sommige takken blijven bij hem tot het einde van zijn leven, ze hebben elke storm overleefd en groeiden met hem mee. Ze werden net als de stam steeds steviger en sterker.

Soms, tragisch genoeg, ontstaat er geen storm maar een orkaan. De boom was misschien nog niet sterk genoeg, of misschien wel, en was de orkaan te groot. En dan is het voorbij. De stam waait om, de boom lijkt niet meer te leven. Maar soms, heel soms, komt hij terug omdat de wortels in de aarde zijn gebleven, en vanuit die wortels ontstaat er weer een nieuwe boom. Eerst heel dun en flexibel, om te overleven waait hij met alle winden mee, tot hij stevig genoeg is om de storm weer recht in de ogen te kijken en te blijven staan. 

 

In elke organisatie, elke familie, elke vriendenkring heb je de stam en de takken. 

 

Wie ben jij in je familie? 

Wie ben jij in je vriendenkring?

Wie ben jij op het werk?

Wie ben jij in je gezin?

Wie ben jij op verenigingen?

 

Ben jij de tak of de stam? En als jij die tak bent, ben jij die dikke en stevige tak die elke storm overleeft? Of was jij die dunne flexibele tak die met elke wind meewaaide en toegaf of vertrok als het te moeilijk werd?

 

En als je een boom bent; ben jij een dikke stevige boom? Of een dunne jonge boom die nog

met vele winden mee moet waaien om te overleven?

 

Wie is in jouw familie de tak of de stam? En is het weleens gebeurd dat de stam niet meer bestand was tegen de storm en omviel? Hoe was dat voor jou? 

 

Sonia Pereira

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Zia Elohka (woensdag, 16 juni 2021 18:55)

    Prachtige vergelijking!